Search - SP Page Builder
Блог
Търсене - Категории
Търсене - Контакти
Търсене - Статии
Търсене - Новини
Категории
Продукти
Търсене - Етикети

Създаване на насаждения с Американска боровинка

Създаване на насаждения с Американска боровинка

Възможностите за избор на най – подходящите площи за тази култура понякога са много ограничени. Основно изискване е влажност и кисела почва, а това се среща само в районите на по – високите наши планини. Мястото, предназначено за отглеждане на боровинката, трябва да бъде с наклон до 10 – 12°. Площта се обработва преди засаждането плитко на 30 – 35 см. Предварително се прави торене с торф 4 – 5 т./дка, обогатен с амониев сулфат, суперфосфат и калиев сулфат.

Най – подходящото време за засаждане е втората половина на октомври или края на март – началото на април. Растенията се засаждат на разстояние 2 м. между редовете и 1,10 – 1,30 м. в редовете. Изкопават се посадъчни дупки с размер 60 х 50 х 60 см. В тях се разхвърля кисел торф и пясък или тор от иглолистни растения.

Съществуват различни начини за засаждане на боровинки при неблагоприятни почвени условия. Един от тях е посадъчната яма с дълбочина 50 см. и диаметър 1 м. да се изолира с дъски или полиетилен, за да не могат корените на растението да прораснат зад границите на ямата. Тя се запълва с кисел торф.

Добри резултати дава мулчирането на новозасадените храсти с дебел слой / 7 – 15 см. / дървени стърготини, съхраняващи влагата в почвата и пречещи на развитието на плевели.

Друг начин за вкисляване на почвата е година преди засаждането в почвата да се внесе сяра на прах – 250 г. / куб.м. почва или кисели торове.

Добър вариант за засаждане на Американската боровинка е разхвърлянето на угнили борови стърготини. Дебелината на слоя трябва да бъде 40 – 50 см., а храстите се засаждат в предварително оформени тирове.

Американската боровинка може успешно да се отглежда в дървени сандъчета, големи керамични или пластмасови саксии. Съдовете се запълват с торф, като предварително се прави добър дренаж от малко камъчета на дъното. Неслучайно в Америка и Европа красивите боровинкови растения, посадени в съдове, украсяват тераси, веранди и входове на къщи.

 

Болести и неприятели при Американска боровинка
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Събота, 18 Май 2024
Ако желаете да се регистрирате то попълнете потребителското име, парола и полетата за имената.

Открийте ни лесно

Градински център Кричим ЕООД

гр. Кричим

0896101157

На главния път Пловдив - Кричим, 1 километър преди табелата на гр. Кричим, отдясно (когато пътувате от Пловдив към Кричим).

НАВИГАЦИЯ с Google Карти