Search - SP Page Builder
Блог
Търсене - Категории
Търсене - Контакти
Търсене - Статии
Търсене - Новини
Категории
Продукти
Търсене - Етикети

Болести и неприятели при Американска боровинка

Болести и неприятели при Американска боровинка

Икономически най – важното заболяване в световен мащаб е гъбната болест СТЪБЛЕН РАК. Разпространява се главно чрез посадъчния материал. При висока влажност растенията могат да се заразяват през целия  вегетационен период. Признаците са деформация и удебеляване под формата на тумори по стъблото и клоните.

РЪЖДАТА по боровинката е друга гъбна болест, поразяваща в години с много валежи листата и издънките на растението. Повредите по листата са от долната страна и се изразяват в появата на жълти, дребни, ъгловати петна и образуващи се в последствие върху тях купчинки от жълтооранжеви спори. Оранжеви петна се появяват и по издънките, като те се деформират. Листата прегарят и окапват, а леторастите загиват. Като част от борбата през есента се събират и изгарят окапалите листа, а почвата се прекопава. Прави се санитарна резитба за отстраняване на засегнатите леторасти и издънки.

МАНАТА по боровинката е също гъбна болест, нападаща всички зелени части на храстите. Повредите са по долната страна на листата и се изразяват в появата на брашнест налеп. Засегнатите плодове омекват и загиват. Защитата се води чрез пръскане с фунгициди два – три пъти след появата на болестта.

КОРЕНОВИЯТ РАК по боровинките се причинява от бактерията Agrobacterium tumefaciens, която живее в почвата. Прониква през корените на растението. Повредите се изразяват в образуване на тумори по корените, при което растенията се развиват слабо, плодовете издребняват, а листата придобиват червено – кафява окраска. Мерките за защита са използването на устойчиви сортове и при нужда дезинфекция на почвата преди засаждане. Не трябва да се избират места, където са отглеждани предшественици, които са гостоприемник на бактерията.

Боровинката се напада от редица вредители като  щитоносни и листни въшки, листозавивачки,  цветохоботник и др.

Особено опасни неприятели са ЩИТОНОСНИТЕ ВЪШКИ, нападащи стъблата, при което растенията отслабват в растежа си и могат да загинат. Борбата се води чрез зимни пръскания.

Плодовете, цветовете и пъпките на боровинката се нападат и от ЛИСТОЗАВИВАЧКА. Гъсеницата изгризва вътрешността на пъпките, цветовете и плодовете. Зимува като яйце в кората на растението и има едно поколение годишно. За борба с гъсеницата се извършват две пръскания – предцъфтежно и следцъфтежно .

БОРОВИНКОВИЯТ ХОБОТНИК снася яйцата си върху цветните пъпки през пролетта, като след излюпването им ларвите се хранят с тях. Засегнатите плодове са с лошо качество, а добивите силно намаляват.

bolesti i nepriateli pri amerikanskata borovinka2

bolesti i nepriateli pri amerikanskata borovinka3

 

Създаване на насаждения с Американска боровинка
In vitro размножаване на растения
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Неделя, 19 Май 2024
Ако желаете да се регистрирате то попълнете потребителското име, парола и полетата за имената.

Открийте ни лесно

Градински център Кричим ЕООД

гр. Кричим

0896101157

На главния път Пловдив - Кричим, 1 километър преди табелата на гр. Кричим, отдясно (когато пътувате от Пловдив към Кричим).

НАВИГАЦИЯ с Google Карти